مذاکره بعد از پیروزیپایگاه خبری انصارحزبالله: بعد از آزادی کامل حلب، «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه روز ۲۴ آذر ماه سال جاری اعلام کرد در تاریخ ۷ دی ماه ۱۳۹۵ (۲۷ دسامبر۲۰۱۶ ) نشست سه جانبهی ایران و روسیه و ترکیه برای بررسی وضعیت حلب و برقراری آتشبس در سوریه برگزار خواهد شد. وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه این نشست قرار است در مسکو برگزار شود، خواستار توقف درگیریها از سوی طرفین درگیر در حلب و یافتن راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران سوریه شده بود.
دو روز پس از این، «مهدی سنایی» سفیر ایران در روسیه نیز اعلام کرد، ایران امیدوار است گفتوگوهای آتی میان وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه نتیجه بخش باشد. قرار این دور از مذاکرات بعد از گفتگوی تلفنی پوتین و اردوغان قطعی شد تا در قزاقستان به مرحله اجرایی برسد.
به موازات این، پایگاه خبری «روداو» که منتسب به حزب دموکرات کردستان عراق است با استناد به مکالمه تلفنی پوتین و اردوغان درباره مسائل سوریه، یک متن شش بندی منتشر کرد که مدعی بود شامل جزئیات توافق روسیه و ترکیه درباره سوریه است.
شش بند محوریبراساس ادعای «روداو»، توافق صورت گرفته میان «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه و «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری ترکیه در خصوص سوریه شامل موارد زیر است:
۱. آستانه، پایتخت قزاقستان به جای ژنو، میزبان دور جدیدی از گفتوگوهای صلح سوریه میان نمایندگان دولت سوریه و گروههای معارض مسلح خواهد بود.
۲. پیشنهاد مطرح شده با میانجیگری روسیه و ترکیه به دنبال برقراری آتشبس به منظور پایان دادن به درگیریها در سراسر سوریه میباشد.
۳. ترکیه یک گذرگاه خروج امن برای گروههای مسلحی که آماده زمین گذاشتن سلاحهای خود باشند، ایجاد میکند.
۴. تلاشهای مشترکی توسط ترکیه و روسیه برای نجات غیرنظامیان از درگیریها در سوریه صورت خواهد گرفت.
۵. روسیه و ترکیه علیه گروههای تروریستی وارد اقدام عمل مشترک خواهند شد.
۶. هم ترکیه و هم روسیه از راهحل سیاسی در سوریه حمایت کرده و از تمامیت ارضی و اتحاد و انسجام سوریه حمایت خواهند کرد.
واقعیتهای بعد از حلب
این یک واقعیت است که آزادی حلب به تغییر جدی موازنه در جبهه سوریه انجامید و توافق ترکیه برای مذاکره با روسیه و ایران در این رابطه یکی از شواهد ناظر به همین ادعاست.
اما تجارت تلخ متکی بر مذاکرات وزارت خارجه جمهوری اسلامی درباره برجام و نتایج مشابه مذاکرات روسیه و امریکا در پرونده سوریه بر این واقعیت دلالت دارد که نیروی قدس در این مذاکرات احتمالی باید در سطحی فراتر از نماینده حضور داشته باشد.
پروندهای که بعد از شکست تمام تلاشهای دیپلماتیک، بواسطه پیروزی قاطع نظامی، به زوایای تقریبا روشنی دست یافته و معارضین را به ارائه پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط با دولت مرکزی سوریه وادار کرده است، نباید با تعارفات دیپلماتیک و اهداف خارج از پرونده اصلی توسط روسیه و یا عناصری از داخل ایران منحرف شود.
طرح ترکها
دولت ترکیه با اتخاذ مواضع شاذ و تداوم عملیات نظامی در خاک سوریه، عملا با زیر پا گذاشتن قوانین و عرف بینالملل در تلاش برای کنترل ۵ هزار کیلومتر مربع از خاک سوریه به نام «منطقه امن» است. اردوغان در روز ۲۹ شهریور ۱۳۹۵ از ایجاد یک منطقه عاری از تروریسم به مساحت۹۰۰ کیلومتر مربع در شمال سوریه به عنوان یکی از اهداف عملیات سپر فرات یاد کرده بود. البته وی در آن مقطع از قصد ترکیه برای افزایش این محدوده با عنوان «منطقه امن» تا ۵ هزار کیلومتر مربع یاد کرده و هدف از ایجاد آن را جلوگیری از پیشرفت کردها عنوان کرده بود.
در گزارش شماره ۸۵۶ استدلال شده بود که مقطع زمانی آغاز عملیات سپر فرات حکایت از این دارد که ترکیه با توجه به نظر مساعد هر یک از دو کاندیدای دموکرات یا جمهوریخواه ریاست جمهوری امریکا در تلاش است تا زمان تصدی هریک از دو نامزد به محدوده قابل توجهی از مساحت لازم برای برپایی چنین محیطی دست یافته باشد.
منطقه امن زیبای ترامپ
ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری روز ۲۵ آبان ۱۳۹۵ با فلسفه جلوگیری از مهاجرت آوارگان سوری به ایجاد منطقه امن زیبا برای آنان در داخل کشور اشاره کرده بود و بعد از آزادی حلب نیز مجدداً در روز ۲۵ آذر ماه سال جاری به ارائه چنین طرحی پرداخته بود.
این درحالی است که «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه نیز روز ۲۴ آذر ماه سال جاری، بعد از اعلام نشست سه جانبه بین ایران، روسیه و ترکیه به این مسئله اشاره کرده بود که نیروهای مشارکت کننده در عملیات سپر فرات به سمت منبج حرکت خواهند کرد که در حال حاضر در اختیار نیروهای حزب اتحاد دموکراتیک کردستان قرار دارد و بخشی از منطقه امن در برنامه پنج هزار کیلومتر مربعی اردوغان محسوب میشود.
خطر روسها و لزوم مداخله جدی نیروی قدس
با فرض صحت مفاد ششبندی مذاکرات قزاقستان، عملکرد دولت ترکیه در عملیات سپر فرات به نظر می رسد، ترکیه در حال آماده سازی زمینه اجرای طرح خود تا زمان تغییر رئیس جمهور امریکا و آغاز رسمی برنامه های دولت جدید است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز روز ۲۶ آذر ۱۳۹۵ گام بعدی در سوریه را توافق بر سر آتشبس کامل در سرتاسر این کشور اعلام کرده بود. این درحالی است که بعید به نظر نمی رسد روسیه نیز به دلیل رویکردهای مثبت ترامپ به این کشور در صدد امتیازگیری از رئیس جمهور جدید امریکا از بستر پرونده سوریه باشد.
با توجه به وضعیت خطیر کنونی و در شرایطی که معارضین سوری در ضعیف ترین شرایط ممکن طی پنج سال گذشته به سر میبرند به نظر میرسد که نیروی قدس باید علاوه بر حوزه نظامی, ابتکار عمل در عرصه سیاسی و دیپلماتیک را نیز به دست گیرد و هرگونه احتمال معامله بر سر پیروزیهای اخیر که بر خون صدها شهید مقاومت استوار شده است را به عناصر بیخاصیت ندهد.