اعتراض مردم از زبان مراجع و علما؛دولت بالاخره گراني را پذيرفت
گزارشی از موج فزاينده و پایدار گرانيهاي اخير
7 ارديبهشت 1391 ساعت 10:14
اکنون که وجود برخي گرانيها و گرانفروشيها در بازار پذيرفته شده بايد به دور از هر گونه انکار و تکذيب، زمينه براي کنترل بازار و تامين مايحتاج مورد نياز مردم فراهم شود و نظارت بر بازار به عنوان يک عامل جدي در نظر گرفته شده تا بازرسان کنترل بيشتري بر بازار داشته و اجازه سوء استفاده را به فرصتطلبان ندهند.
موجي كه از سال ۹۰ برخاست
پایگاه خبری انصارحزب الله:در واقع آنچه اين روزها تحت عنوان موج افسارگسيخته گراني مردم را گيج و درمانده كرده روندي است كه از واپسين روزهاي سال ۹۰ شدت يافت. شيب افزايش قيمت كالاهاي اساسي آنقدر تند بود كه حتي مراجع عظام و علماي اعلام نيز وارد صحنه شدند و به نيابت از مردم در سختي اما ساكت، به اين وضعيت واكنش نشان دادند. جمعه، ۱۲اسفند ۱۳۹۰، آيتالله ملکحسيني نماينده ولي فقيه در كهگيلويه و بويراحمد با انتقاد از وضعيت گراني بيحد وحصر در استان کهگيلويه و بويراحمد از مسولان مربوطه بهويژه سازمان صنعت، معدن و تجارت و ادارهکل تعزيرات حکومتي خواست تا براي اين مشکل بزرگ فکر اساسي کنند.
نماينده مقام معظم رهبري در استان کهگيلويه و بويراحمد ادامه داد: مسئولان براي مهار تورم کاذب تلاش کنند تا مردم شايسته اين استان بهويژه اقشار کم درآمد به راحتي بتوانند مايحتاج خود را تامين کنند.
اعتراض مردم نجيب از زبان مراجع عظام به گوش مسئولين رسيد
اما در سال جديد آيتالله نوري همداني در اعتراض به گراني لجامگسيخته در كشور پيشقدم شد. چهارشنبه ۲۳ فروردين ماه، حضرت آيتالله نوري همداني، با انتقاد از تورم و گراني موجود در کشور، خواستار برنامهريزي و چارهانديشي مسئولان براي حل مشکلات اقتصادي به ويژه تورم شد و ابراز داشت: دولت بايد در اين راستا برنامهريزي درستي داشته باشد و تورم را کنترل و مهار کند.
حضرت آيتالله نوري همداني با اشاره به گراني بسياري از اجناس، از اين وضعيت گلايه کرد و يادآور شد: توجه به معيشت مردم امري مهم، لازم و حياتي است و مسئولان و دولتمردان بايد به اين نکته توجه کنند تا مردم بيش از اين دچار مشکل نشوند.
همان روزآيتالله مکارم شيرازي نيز به وضعيت گراني و تورم در کشور انتقاد کرد و ابراز داشت: مساله گراني و تورم و مشکلات اقتصادي توطئه دشمن است، دشمنان از اين راه ميخواهند يک ملت انقلابي را به زانو دربياورند.
استاد درس خارج فقه حوزه علميه قم با اشاره به رقم بالاي تورم در کشور گفت: گرچه ميزان تورم ۲۱درصد اعلام شده است اما آنچه ما و مردم در زندگي ميبينيم واقعيتها غير از اين است.
مردم چيزي جز بيتوجهي مجلس و خوابماندگي و غفلت دولت نديدند
اما دو روز بعد در ۲۵ فروردين ماه سال جاري آيتالله علمالهدي در خطبههاي نمازجمعه مشهدگفت: متاسفانه آنچه مردم از مجلس ديدند اين است که به دنبال اين است که چگونه بتواند بيشتر گريبان دولت را بگيرد و به بيانات رهبري در مجلس اصلا توجهي نشد و آنچه از دولت ديدند چيزي جز خوابماندگي و غفلت در برابر بههم خوردن تنظيم بازار و گراني بهوجود آمده نيست.
وي با تاکيد بر اين که کالاهاي اساسي بايد در اختيار دولت باشد نه عدهاي مفسد اقتصادي و تجار و بازاري افسارگسيخته، بيان داشت: اگر نوساني در بازار ارز به وجود ميآيد اين نوسانات در ارز دولتي به وجود نيامده که بخواهند کالاها را گران کنند بنابر اين گراني کالاها هيچ توجيه اقتصادي و سياسي ندارد.
قرار ما اين نبود قدر اين مردم را بدانيد
۴ روز پس از آيتالله علمالهدي ديگر عضو خبرگان رهبري آيتالله ممدوحي نيز روز ۲۹ فروردين ماه از دولت خواست تا براي رفع گرانيها اقدام كند.
عضو مجلس خبرگان رهبري با بيان اينكه قرار نبود كالاهاي اساسي افزايش قيمت داشته باشد، خطاب به مسئولان توصيه كرد كه قدر اين مردم را بدانند، خدمتگزار آنها باشند و براي رفع گرانيها راه حل اساسي بينديشند.
نماينده مردم كرمانشاه در مجلس خبرگان رهبري افزود: بنا نبود كالاهاي اساسي همچون آب و برق افزايش قيمت داشته باشد از اين رو دولت بايد جلوي افزايش تصاعدي آنها را بگيرد. وي خاطرنشان كرد: مردم با متانت اين فشارها را تحمل ميكنند و آن را در مقابل پيروزيهاي پي در پي نظام كوچك ميدانند كه اين كار آنها قابل تحسين است.
از مردم اخاذي ميكنند
امادر اولين روز اريبهشت ماه سال ۹۱ آيتالله حيدري، نماينده مردم اهواز در مجلس خبرگان رهبري و امام جمعه موقت اين شهر خواستار برخورد جدي دولت با متخلفان اقتصادي شد و اظهار داشت: دولت بايد مراقب افرادي باشد که ميخواهند از مردم به صورت غيرمستقيم اخاذي کنند و براي مقابله با اين افراد بايد مراقبت و بازرسيها را افزايش دهد و جريمههاي سنگيني را براي متخلفان در نظر بگيرد.
آيتالله حيدري در ادامه به گرانيهاي اخير اشاره کرد و بيان داشت: هم اکنون گراني در ممکلت افزايش يافته و مسئولان بايد جلوي اين معضل را بگيرند.
مردم به ستوه آمدهاند
پس از آيتالله حيدري درهمان روز آيتالله ريشهري نيز در ابتداي جلسه شورايعالي فرهنگي آستان مقدس حضرت عبدالعظيم(ع) با استناد به روايتي بيان کرد: گراني و تورم در جامعه، موجب بروز بد رفتاري ميشود و همچنين امانتداري را در جامعه از بين برده و مسلمانان را به ستوه ميآورد.
وي با استناد به روايتي از حضرت امام صادق(ع) افزود: امام صادق در موضوع سپاهيان عقل و سپاهيان جهل ميفرمايند: «يکي از سپاهيان عقل، غنا و يکي از سپاهيان جهل، فقر است.» بنابراين فقر اقتصادي، زمينهساز فقر فرهنگي است.
وقتي موج به شهرهاي كوچك رسيد
اما افزايش جهشي قيمتها همه شهرها و روستاها را درنورديد. امام جمعه قم نيز با انتقاد از گراني افسارگسيخته در کشور گفت: مردم و مراجع عظام تقليد از اين گرانيها نگران هستند.
حجتالاسلام سيدمحمد سعيدي در خطبههاي هفته گذشته نماز جمعه قم اظهار داشت: پديده گراني به طور افسارگسيخته خودش را نشان ميدهد و گرانيهاي اخير موجب نگراني مراجع تقليد و مردم شده است.
اردبيل نيز شاهد انتقاد به گراني از تريبون نماز جمعه بود و خطيب نماز جمعه اردبيل هم يکي ديگر از خطيباني بود که به موضوع گراني اشاره کرد و کنترل قيمت مايحتاج مردم را کاري ساده عنوان کرد که متاسفانه مسئولان از انجام آن ناتوانند.
حجتالاسلام سيدحسن عاملي با انتقاد از گرانيهاي اخير به ويژه در تأمين مايحتاج مردم عنوان کرد: اين کار سختي نيست که مسئولان ما چند قلم کالاي اساسي و مايحتاج مردم را نتوانند، کنترل کنند و روز به روز با افزايش قيمت آنها مردم در نگراني و مضيقه افتادهاند.
وي خطاب به مديران اضافه کرد: مديري که حقوق ميليوني دريافت ميکند، هرگز نميتواند درد کارمندي که با ۳۰۰ يا ۴۰۰ هزار تومان زندگي خود را تنظيم ميکند، بفهمد و آن را درک کند.
در همين زمينه امام جمعه طبس هم به گرانيهاي اين روزها و عدم کنترل موج گراني از سوي دولت اشاره کرد و گفت: گران شدن مداوم قيمت کالاها موجب نارضايتي مردم شده است و متأسفانه اقدامات دولت هم در اين زمينه کافي نيست.
حجتالاسلام سيدابراهيم مهاجريان در خطبههاي هفته گذشته نماز جمعه طبس با اشاره به گرانيهاي اخير و نيز اجراي مرحله دوم هدفمندي يارانهها در آينده نزديک، اظهار داشت: گرانيهاي نگران کننده اخير صداي مردم را درآورده است که البته دشمنان نيز با دست داشتن در اين زمينه، ميخواهند به واسطه اين گرانيها مردم را ناراضي کنند.
به جاي دعواي سياسي مردم را نجات دهيد
و درنهايت فرداي آن روزآيتالله صافي گلپايگاني نيز در پاسخ به نامه يکي از مقلدين خود در توصيهاي به مسئولان گفتند: قدر اين مردم خوب و هميشه در صحنه را بدانيد و به جاي دعواهاي سياسي کشور را از گراني و بيکاري نجات دهيد.
اعتراض علما و مراجع عظام نسبت به گراني در حالي بالا گرفته است كه اين روزها مردم روزهاي سختي را پشت سر ميگذارند. افزايش قيمتها به گونهاي بوده که موجب شده تا کارگران پيش از اينکه طعم افزايش ۱۸درصدي دستمزد خود را بچشند ناچار به تحمل گراني و تورم شوند.
۳۳ قلم كالاي اساسي
تا ۱۴۶ درصد گران شده است
اخبار منتشر شده حاکي از آن است نرخ ماکاروني ۷۰۰ گرمي از ۷۵۰ تومان به ۹۵۰ تومان، قيمت رشته سوپي از ۷۵۰ تومان به ۹۰۰ تومان و نرخ هر بطري نوشابه يک و نيم ليتري نيز از هزار تومان به هزار و ۲۰۰ تومان رسيده است. همچنين افزايش قيمت انواع مواد لبني به مراتب محسوستر و بيشتر از ساير کالا فراوردهاي غذايي است تا جايي که قيمت ماست دوليتري از ۴هزار و ۲۰۰ تومان به ۴هزار ۶۰۰ تومان، نرخ کره ۵۰ گرمي از ۴۰۰ تومان به ۵۰۰ تومان و قيمت پنير ۴۰۰ گرمي از هزار و ۷۰۰ تومان به ۲هزار تومان رسيده است. براساس اين گزارش، نرخ حبوبات نيز با آغاز سال جاري افزايش قابل توجهي را تجربه کرده است تاجايي که صاحبان سوپرمارکتها پيش از اين هربسته از انواع حبوبات را با نرخ دوهزار و ۳۰۰ تومان خريداري ميکردند اما امروز بايد هر کيلو از انواع حبوبات را با قيمت ۳ هزار و ۷۰۰ تومان از بنکداران بخرند.
چنانچه برهمين اساس ساير کالاهاي ضروري نيز براساس آماري که بانک مرکزي اخيرا منتشر کرده است با افزايش قيمت بالايي مواجه بودهاند به گونهاي که قيمت لبنيات ۴۴ درصد، برنج ۱۸ درصد، حبوبات ۴۷ درصد، ميوه ۲۳ درصد و گوشت ۴۵ درصد، سبزي تازه ۹۵ درصد، قند۳۱ درصد، چاي ۳۳ درصد وروغن ۲۰درصد گران شده است و در نهايت طي يک سال گذشته قيمت ۳۳ کالاي اساسي و مواد غذايي از ۱۸ تا ۱۴۶ درصد گران شده است. گراني حتي به سيفي جات نيز رحم نكرد چنانکه گوجه فرنگي ۱۰۷ درصد، خيار ۱/۹۰ درصد، کدوسبز ۴/۷۶ درصد و بادمجان ۱/۳۹ درصد گران شد.
نه... کدام گراني؟!
موج اعتراضات در حالي طي يك ماهه گذشته بالا گرفت كه گرانيها ابتدا از سوي بيشتر مسئولان در بازار تکذيب شد وحتي در اين زمينه رسانهها نيز از سوي برخي وزرا به متهم رديف اول برهم زننده بازار تبديل شدند.
بله... هم گراني هست هم گرانفروشي
اما بالاخره مهدي غضنفري وزير صنعت، معدن و تجارت که در روزهاي ابتدايي سال برخي گرانيها را در بازار تکذيب کرده بود با صدور دستور ويژهاي در هفته گذشته به برخي معاونان خود مقابله با «گراني و هم گرانفروشي» را مورد تاکيد قرار داد. از سوي ديگر؛ سازمان حمايت مصرفکنندگان و توليدکنندگان نيز مکلف شد تا با گرانيهاي خودسرانه در بازار مقابله کرده و البته تقاضاي توليدکنندگان براي افزايش قميت را نيز بررسي و در مورد آن اعمال نظر کنند و رحيمي معاون اول رئيسجمهور نيز در جلسه کارگروه کنترل بازار مجبور به اين شد که سخن از مقابله با گرانيها به ميان آورد و تاکيد کند که دولت جلوي گراني و گرانفروشي در بازار را خواهد گرفت.
استانداران چاره کنيد
در عين حال، نکته حائز اهميت در اين ميان فراخواندن استانداران از سوي رئيسجمهور در روزهاي گذشته و ارائه دستوراتي از سوي وي براي وارد عمل شدن در مقابله با گرانيها است؛ موضوعي که شايد در سالهاي اخير کمسابقه باشد. بنابراين دولت پذيرفته گرانيها در بازار وجود دارد و بايد هر چه سريعتر براي آن چارهانديشي کرد؛ براي همين هم محمود احمدينژاد به استانداران دستور داده تا به عنوان روساي کارگروه کنترل بازار استان خود به تنظيم بازار بپردازند. وي همچنين به استانداران گفته است که اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها در دستور کار سال ۹۱ دولت قرار دارد.
گراني ادامه دارد؛ بازار را مهار کنيد
اما اکنون عليرغم تمامي اين هشدارها و جلسات برگزار شده همچنان گرانيها در بازار ادامه دارد و برخي توليدکنندگان نيز از اين فضا سوء استفاده کرده و با کمفروشيها وارد ميدان شدهاند بنابراين اکنون که وجود برخي گرانيها و گرانفروشيها در بازار پذيرفته شده بايد به دور از هر گونه انکار و تکذيب، زمينه براي کنترل بازار و تامين مايحتاج مورد نياز مردم فراهم شود و نظارت بر بازار به عنوان يک عامل جدي در نظر گرفته شده تا بازرسان کنترل بيشتري بر بازار داشته و اجازه سوء استفاده را به فرصتطلبان ندهند.
کد مطلب: 25058
آدرس مطلب: http://yalasarat.com/vdcjoye8.uqeiizsffu.html